Omvärdering och belåningsgrad

Allt fler värderar om sina bostäder på grund av det nyligen ändrade reglementet för amortering. Vad är det som gäller och vad är bra att tänka på?

Det har blivit vanligare och vanligare att verkligen piffa till sin bostad lite extra innan man låter den gå på visning. Kanske för att bostadsmarknaden varit så het de senaste åren. Det kallas för bland annat homestyling och kan göras både professionellt och på egen hand. Men det som däremot måste utföras av en fackman är att utföra en ordentlig värdering av bostaden. Ofta är dessa även kostnadsfria, som på www.maklarhuset.se till exempel.

Många värderar om sina bostäder

Det kan vara en riktigt god idé att värdera bostaden även om man inte ska sälja den, detta för att man om man har tur, kan ta ut mer på bostadslånet och ändå inte behöva amortera mer. I våras innan de nya reglerna kring amorteringskravet trädde i kraft var det många som såg till att värdera om sina bostäder, i Sydsvenskan  går det till exempel att läsa om hur många kontaktar banker och mäklare för bostadsvärdering eftersom amorteringskravet även omfattar tilläggslån. Ska du alltså renovera eller bygga till kan det löna sig med en omvärdering av bostaden för att slippa utlösa amorteringskravet för lånet.

Finansinspektionens hemsida kan man läsa mer om reglerna och hur dessa påverkar de som redan har bostad och funderar på att ta ut tilläggslån eller omvärdera bostaden. För hushåll som i dagens läge har förvärvat bostaden gäller att omvärderingen av denna endast får ske vart femte år, i det fall att denna kan ligga till grund för en omräkning av belåningsgraden. Men dessutom får omvärdering ske även om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden, genom till exempel en omfattande ombyggnad eller tillbyggnad. Att tänka på att en renovering av enbart kök eller badrum inte i lagens mening får anses vara en avsevärd värdeförändring i normalfallet. Det kan vara bra att ha i åtanke innan belåningen räknas om.