Det är många som lånar pengar dels för att köpa hus men också för att renovera deras av sitt hem. I dagsläget sker det mycket vad gäller bostads- och lånepolitik – läs mer så vet du vad som sker och hur du kanske påverkas av de nya föreskrifterna.
När man tar bostadslån delas detta in i två olika delar, nämligen i bottenlån och topplån. Bottenlånet kallas den del av lånet som är pantsatt till säkerhet för ditt lån. Att sedan låna till topplån eller kontantinsatsen är den del av bostadslånet som inte täcks av bottenlånet.
I Sveriges Radio kan vi läsa om hur Finansinspektionen nu backar gällande delar av upplägget för amorteringskravet. Detta berör de tilläggslån som hushåll tar när det kommer till just renoveringar eller annat som kräver en summa pengar. Dessa tillägg ska amorteras på tio år enligt Finansinspektionens chef. I det första förslaget skulle egentligen amorteringstakten vara betydligt högre, med återbetalningstid på bara tre år som värst. Detta är alltså en väsentlig förbättring för alla berörda låntagare.
Här är mer information om amorteringkravet, som kan påverka dig som funderar på att ta ett bolån i framtiden:
- Den 18 april förväntas styrelsen för FI besluta om att skicka förslag på föreskrifter med de detaljerade reglerna för amorteringskravet till regeringen
- Den 1 maj förväntas den nya lagen börja gälla, då kan FI få utfärda nya föreskrifter
- Den 1 juni förväntas föreskrifterna om amorteringskrav börja gälla för nya bolånetagare
Bostadsbubbla på g?
Sedan kan vi läsa i Sydsvenskan hur det fortfarande är fortsatt brakfest på bolån enligt färska siffror från SCB med ökande skulder hos de svenska hushållen. Men samtidigt har de svenska hemmen en god förmåga och villighet att betala tillbaka. Det är så att de senaste åren har betytt stegrande priser på framförallt bostadsmarknaden. Rekordsnabbt och vilt är två ledord som kan beskriva denna eskalering. För att stilla detta har inte bara amorteringskravet satts in som ett slags lugnande hinder i det fria loppet mot bostadsbubblan, även lånetak har införts. Samtidigt pratas det även om minskade ränteavdrag. Swedbanks privatekonom varnar dessutom för att de låga räntorna i dagsläget ger lite av en bedräglig sorts trygghet, en falsk variant som man inte ska lita riktigt på. Hur det går får vi alltså se.