Går det att inspireras av Sveriges mörka historia? Ja, vi tänker alltså på den rent praktiska mörka historian. På hur vi innan elektriciteten levde våra liv i mörker, och hur norrskenet fått skapa myter, sagor och historier. Visst kan man inspireras av det. Svenskarna väljer helt och hållet sin belysning med detta i det undermedvetna.
Att vi inreder olika från norr till söder har vi skrivit om förut. Vi lägger olika vikt vid belysningen och väljer kanske ut olika lampor. Vårt förra inlägg handlade om att det skiljer sig mellan norr och söder i Sverige, men även globalt sett tänker vi förstås olika till belysningen. I Sverige och Norden vill vi gärna ha varm belysning, medan man kring Medelhavet gärna vill ha kallare belysning. Detta har förstås att göra med våra olika geografiska förutsättningar och vad vi vill åt med belysningen. Bor man i ett land med mycket jämn ljusfördelning året om, och dessutom med mycket varma somrar, vill man gärna ”kyla ner” sitt hem med en svalare ton i lamporna.
Ljuset i Norden
Uppe i Norden är ljus helt klart en stor del av vår kulturhistoria. Kanske för att vi så länge upplevt långa månader utan ljus. Elektriciteten blev ett sånt enormt genomslag i vår del av världen eftersom det plötsligt möjliggjorde ett bättre liv även på vintern. Nordiska museet har som många kanske vet haft en hel utställning tillägnad denna fantastiska del av vår historia.
Julen är som många vet en högtid då svenskarna hyllar ljuset. Stjärnorna vi sätter upp i våra fönster har förstås också en kristen tradition av att påminna oss om stjärnan i Betlehem. Men det är också ett sätt att lysa upp den mörka årstiden med ljus, och hopp.